Almby IK 100år
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Almby Idrottsklubb
Örebro
100 år av idrottshistoria

 

Almby Idrottsklubb bildades den 23 september 1923 av 23 ynglingar som ville spela fotboll och bandy. Redan samma år arrangerade klubben fotbollsmatcher, terränglöpnings- och skidtävlingar.

 

Idag har klubben nästan 700 medlemmar och en egen klubbstuga, Ljungstugan. Den ligger vid Markaskogen och Markaspåret, strax söder om Universitetet.

  • Fotbollen lades ner 1934 då seriesystemet lades om och klubbens resekostnader blev för betungade.
  • Bandyn har kommit och gått genom åren.
  • Backhoppning inleddes 1927 och blev en stor sport i klubben fram till år 1966 då Sörbybacken revs och de aktiva stod utan träningsmöjligheter.

Orientering har klubben bedrivit framgångsrikt sedan 1929. Allt från yttersta elit till ansvarig för stora kvalitetsarrangemang finns i historien. Tävlingen Almbyträffen var t.ex. under 1970-talet en årlig tävling med över 3000 deltagare där vi redan då provade TV-sändningar och start från ramp på arenan för elitlöpare. Almby IK var huvudarrangör för O-ringen 1979 när tävlingen saknade en sådan. Utan Almby IKs insats riskerade hela tävlingen att ställas in. Föreningen var också medanrrangör för O-ringen 2000 och 2010 samt 10MILA 2006 och 2022.

 

Orienteringsverksamheten är idag inriktad på att få så många som möjligt - unga och gamla - att ägna sig åt orientering för tävlingsdramatik, friskvård och meningsfylld fritid.

Föreningen har idag en omfattande ungdomsverksamhet inom orientering. 

 

Cykelsporten var med redan från år 1930 och Almycyklisterna var framgångsrika ända fram till slutet av 1930-talet. Då blev det militärtjänst i stället för cykel och det blev stor brist på cykelgummi.

 

I brist på snö började några skidåkare träna och tävla på terrängcykel (MTB). Sporten växte snabbt och nu är flera almbyåkare bland de bättre i landet. Några av dem har även tävlat på landsväg – också det med framgång.

 

Utvecklingen har fört med sig såväl BMX-cykling som cykelcross. Idag är det ”Cykel Ungdom” står för klubbens största och livaktiga ungdomsverksamhet och det är inte ovanligt med över 100 deltagare på vissa träningar.

 

Varje höst arrangeras Bergslagsloppet.

 

Längdskidor har en bred ungdomsverksamhet med 40-talet aktiva barn och ungdomar.  Bland klubbens vuxna åkare är det främst Vasaloppet och andra långlopp som lockar.

 

Örebro City Marathon arrangerades under åren 1981 – 98.

 

”Tjejgåing” var ett samarrangemang som här i Örebro ordnades av Almby IK och Svenska Gång – och Vandrarförbundet under åren 1999- 2005.

 

”Örebro City Sprint” var en uppskattad MTB-tävling mitt i Örebro centrum som klubben arrangerat, som under 2015 återuppstår som orienteringstävling mitt i Örebro (www.citysprint.se). Tävlingen som arrangeras i juni varje år och har haft WRE-status 2016 och 2018.

 

 

 
LADDA NED MEDLEMSAPPEN
FÖRENINGSINFO
ARRANGEMANG
FÖRENINGSKLÄDER
AKTIVITETER