Almby IK 100år
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Almby Idrottsklubb
Orientering
Naturpasset och Fotopasset

DET HÄR ÄR NATURPASSET

När du köper ett Naturpass får du inte bara en orienteringskarta över ett naturområde du kan utforska utan även ett antal utmaningar i form av kontroller att hitta.  Det handlar om att med kartans hjälp hitta fram till utvalda platser.

 

Du får i din mapp följande:

Startkort, Kontrollbeskrivning och tre kartor med tillsammans 35 kontroller. Kontrollerna är av varierande svårighetsgrad och finns utplacerade i Sörbybacken, Sommarroskogen samt i Sörbyskogen vid Café Skogen.

 

DET HÄR ÄR FOTOPASSET

Fotopasset innehåller en karta över centrala Örebro med ett antal kontroller där Du ska para ihop kontroller med bilder. Vid varje kontroll på kartan har vi tagit ett fotgrafi och du skall ta redan på vilka bilder som hör ihop med respektive kontroll.

Denna orientringsform är även tillgänglig för Dig med gånghjälpmedel eller rullstol. Den är även en uppskattad aktivitet att göra tillsammans i grupp med exempelvis barn eller barnbarn.

 

Fr.o.m. 3:e maj 2024 finns årets Natur- och Fotopass till försäljning. 

Naturpasset kostar 100 kr.
Fotopasset kostar 80 kr.

 

Här kan du köpa Natur- och Fotopasset:

 

Almby IK:s klubbstuga
Ljungvägen 16
www.almbyik.se
Telefon: 019-36 10 80 (tel.svar)
E-post: info@almbyik.se

 

Lindells Cykel- & Sportaffär
Nastagatan 11 B, Örebro
(intill Strike & Co)
www.lindellssport.se
Telefon: 019-611 55 04

 

Interflora Acacia (Tybble)
Drakenbergsgatan 1 D
www.acacia.se
Telefon: 019-33 15 90

 

Naturkompaniet
Stortorget 12
www.naturkompaniet.se
Telefon: 019-18 63 90

 

Norra Cykel & Motor
Engelbrektsgatan 16-18
www.norracykel.se
Telefon: 019-611 86 60

 

Café Skogen, Glomman
Sörbyvägen 14

Telefon: 019-24 00 31

 

Innan Du startar är det några detaljer som vi vill påminna om:

 

Hjälpmedel

Du behöver en penna, kartan med kontrollbeskrivningarna och startkortet med Dig ut i skogen. En kompass är ett bra hjälpmedel.

 

Kartan

”Passa” kartan; dvs. håll kartan så att Du ser kartbilden i samma riktning som verkligheten. Kartans norr skall alltså motsvaras av norr i verkligheten. 

 

Vitt på kartan betyder skog, gult öppen mark, blått innebär öppet vatten och grönt att skogen är tät samt svårframkomlig. Färgerna förekommer också i blandformer. Svart färg är reserverad för sådant som finns ovanpå marken; stenar (rund svart prick) mindre vägar och byggnader (större vägar är bruna). Brunt är naturformationer; en brun linje beskriver markens lutning, en ring att det är en höjd och är det bara en brun prick betyder det en mycket liten höjd.

 

Tomtmark har en alldeles egen mörkare färgnyans. Sådan mark får Du inte beträda.

 

Skalan på kartan är 1:7 500 för kartan över Sörbyskogen samt skala 1:5 000 på kartorna över Sommarro och Sörbybacken. En centimeter på kartan motsvarar 75 meter respektive 50 meter i terrängen.

 

Kontroller

De består av trästolpar med vit topp, märkta med NATURPASSET och Almby IK 2024. Dessutom finns kontrollnummer och en bokstav på stolpen. På kontrollangivelserna står kontrollens nummer och definition. (Det finns även en stiftklämma som reserv).

 

Så här gör Du

När Du finner en kontroll skriver Du bokstaven i rätt numrerad ruta på startkortet. Du tar kontrollerna i den ordning Du själv vill och hur många Du vill vid varje tillfälle.

 

Intern tävling

Har Du rätta bokstäver från minst 30 kontroller fyller du i namn adress och telefonnummer på startkortet och lämnar in detta senast den 30 september i brevlådan vid Ljungstugan, Ljungvägen 16. Då har Du chans att vinna ett uppmuntringspris från Almby IK.

 

Central tävling

Om Du vill deltaga i Naturpassets centrala tävling, gå in på Naturpassets hemsida www.naturpasset.se.

 

Kontrollerna finns i skogen fr.o.m. 3 maj t.o.m. 30 september.

 

Vill Du ha ytterligare information kontakta

Naturpasset - Gunilla Frendelius, 070-573 72 20, gfrendelius@hotmail.com.

Fotopasset - Roland Lindkvist, 070-216 25 79, lindkvist.roland@yahoo.se.

 

Välkommen i markerna; utnyttja allemansrättens möjligheter men respektera dess skyldigheter!

 

Almby Idrottsklubb

 
LADDA NED MEDLEMSAPPEN
FÖRENINGSINFO
ARRANGEMANG
FÖRENINGSKLÄDER
AKTIVITETER