Hoppa till sidans innehåll

Löpex Vinterserie 2019-01-16

18 JAN 2019 18:00
Det var blött, riktigt blött, när Almby IK arrangerade tredje deltävlingen av Löpex vinterserie onsdagen den 16 januari.
  • Uppdaterad: 18 JAN 2019 18:00

Vresigt väder när Almby arrangerade Löpex vinterserie

Det var blött, riktigt blött, när Almby IK arrangerade tredje deltävlingen av Löpex vinterserie onsdagen den 16 januari.

Under dagen hade blötsnön vräkt ner och gett ett en knapp decimeter tungsprunget snötäcke. När starten gick vid nya dammen norr om "fina höjden" en kilometer söder om Ljungstugan hade snöfallet övergått till ett tvågradigt strilande regn!

Huvva!

Men det stod 75 löpare på startfältet - och det fanns ingen återvändo. Björn Alpberg sköt med startpistolen och iväg var de. Ljusstarka pannlampor lyste upp skogen en stund.

Det är lika häftigt varje gång man ser det där ljusspelet bland träden.

Merparten av löparna (mellanbanan och långa banan) var på väg ner mot riktigt svåra kontroller söder om Ässkogsgärdena.

Och det blev mörkt igen.

En dryg halvtimme senare började de snabbaste på korta banan klättra upp den sista biten mot målet på Örebro högsta berg (65 m.ö.h.) Och efter en timme och femtio minuter var alla i mål.

I Ljungstugan väntade värmen och fikat.

Många såg ganska slitna ut, men några sura miner såg i alla fall inte jag

Ett dussin almbyiter var på olika sätt med som funktionärer. Det gjorde vi bra!

Mats Carlsvärd

 

En liten film som visar upplösningen i damklassen på mellanbanan. Se Lovisa Persson, Tisaren, vända tillbaka när hon är på väg  mot mål, men ändå lyckas vinna tävlingen.

https://www.youtube.com/watch?v=4S3hLspdpDg 

 

Så här gick det i de olika klasserna. Titta gärna på löparnas väg genom skogen på Livelox.

https://www.livelox.com/Events/Show/35657/

 

 

De unga först på korta banan

Therese Korkeakoski var i ledning vid första kontrollen. Enligt Livelox verkar det som om unge Axel Thybeck, Lindebygden, hade mera fokus på att hänga på de snabba löparna på mellan och långa ut på Ässkogsgärdet, och fick vända tillbaka och stämplade nästan sist, 1.45 efter ledande Therese vid första kontrollen.

Vid andra hade en annan ung löpare, Viggo Holmberg från Tylöskog, ryckt åt sig en ledning före länets stabila veteraner. Samtidigt hade Axel Thybeck genat bäst och sprungit fortast över gärdena på väg till tvåan och var redan vid tredje kontrollen i kapp täten.

Vid sjätte kontrollen stämplade Axel allra först, rusade snabbast den sista delen av banan, och stämplade i mål tio sekunder före Viggo.

24 startande. Samtliga fullföljde.

 

Rafflande slut i damklassen på mellanbanan

Rebecka Nylin, Tisaren, var snabbaste tjej på långsträckan till den första kontrollen. För favoriten Lovisa Persson tog det lång tid att hitta dit. Hon stämplade nästan fem minuter efter Rebecka. 

I gafflingssnurren nere i södra Markaskogen hade många löpare stora problem. Matilda Lindh klarade dock av svårigheterna bra och gav sig ut på långsträckan norrut klart före Josefin Erlandsson, Milan, Lisa Westerberg, Milan, och Elin Blennow, Falköping. Lovisa Persson var nu drygt fyra minuter efter ledaren. 

På långsträckan tog Lovisa Persson emmellertid in 2,5 minuter.

Tredje kontrollen från mål är det riktigt spännande: Josefine Erlandsson har ryckt åt sig en liten ledning före Matilda Lindh och Lovisa Persson har nästan jagat i kapp Lindh. Den näst sista kontrollen glider alla tre förbi! Matilda Lindh lyckas hittar den till slut först, strax före Lovisa Persson.

Vid sista kontrollen är Matilda fortfarande några sekunder före Lovisa.

Men sedan händer det.

I backen upp till målet tvekar både Lovisa och Matilda - och vänder tillbaka. Lovisa upptäcker misstaget och springer tillbaka upp mot målet. Samtidigt innebär Matildas stopp att Josefin slinker förbi henne och blir tvåa.

19 startande. 12 fullföljde.

 

Setthagen klart snabbast på herrarnas mellanbana

Hugo Setthagen, Tranan, ska normalt springa långa banan, men valde ett lättare träningspass den här kvällen. Han ledde från start till mål.

Bakom honom blev det mera spännande.

Per Håstlund, Almby, stämplade tvåa efter långsträckan till första kontrollen och var fortfarande tvåa efter gafflade kontrollerna två, tre, fyra, fem, och sex.

När bara en kilometer återstod av banan var de tre som kämpade om andraplatsen: Håstlund, Anders Holm, Tisaren, och Martin Larbo, Lidingö.

Till slut var Anders Holm starkast och knep andraplatsen. Martin Larbo kom trea.

11 startande. 9 fullföljde.

 

Dubbelt Tisaren på långa banan

En grupp på tio snabba löpare höll ihop till första kontrollen - som spikades! Men när det sedan var dags för svåra gafflade kontroller blev det "bomfest", som den blivande vinnaren Filip Jacobsson uttryckte det. Det var bara Valter Pettersson, Tisaren, och Hugo Ström, Mullsjö, som tog gafflingsboet relativt rent och därmed ryckte åt sig en ledning, 1,5 minuter före Filip Jacobsson.

Men de lyckades inte behålla ledningen särskilt länge. Filip var i fatt och förbi redan till nästa kontroll. Hur det gick till är oklart, för Filip har tyvärr i skrivande stund inte lagt upp sitt spår på Livelox.

När nästa gafflingsbo var avklarat var två löpare i täten: Valter några sekunder före Filip.

Filip fick några kontroller före mål en lucka och när sedan Valter bommade den "fulgafflade" näst sista kontrollen var det avgjort.

Jonas Andersson, Roxen, kom trea.

20 startande. 18 fullöljde.

 

 

Skribent: Mats Carlsvärd
Epost: This is a mailto link

 


 

 

Almby IK Klädshop - beställ här

Postadress:
Almby IK
Ljungvägen 16
70221 Örebro

Besöksadress:
Ljungvägen 16
70221 Örebro

Kontakt:
Tel: +4619361080
E-post: This is a mailto link

Se all info