Hoppa till sidans innehåll

Sprint-SM i Orientering

01 JUL 2020 20:04
Nu står det klart att Almby IK blir arrangör för Sprint-SM-helg i orientering, den 10-11 oktober. På lördagen står klassisk sprint, kval och final på programmet och på söndagen avgörs SM i sprintstafett.
  • Skapad: 01 JUL 2020 20:04

Svenska Orienteringsförbundets nyhet i sin helhet: 

Till hösten planeras för två coronaanpassade SM-helger och nu är förutsättningarna klara för den ena: sprint-SM och SM i sprintstafett arrangeras i Örebro den 10-11 oktober. "Det känns väldig kul att en av två helger är på plats", säger Tomas Stenström, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet.

Sedan det stod klart att samtliga planerade SM-arrangemang skjuts på framtiden på grund av coronasmittan har Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) jagat alternativa lösningar, arrangörer som är beredda att stå värd för SM-tävlingar under rådande restriktioner.

Nu står det klart att Almby blir arrangör för en sprint-SM-helg 10-11 oktober. På lördagen står klassisk sprint, kval och final, på programmet i Örebro och på söndagen avgörs SM i sprintstafett.

Tävlingar ska arrangeras för HD21, HD20 och HD18 och eftersom tävlingarna kan komma att locka uppemot 1000 personer krävs att ett flertal särskilda åtgärder vidtas. Kvaltävlingarna kan komma att ha olika start- och målplatser och när finalerna arrangeras kommer inga klasser att avgöras omlott. Det blir ingen publik, ingen servering och ingen arena där löpare kan "slå läger" på klassiskt manér. Det är bara rankade löpare som får delta men det kan också bli tal om gallring.

- Det här kommer att kräva en omfattande planering och själva genomförandet kommer också att innebära särskilda ansträngningar för arrangören. Det kommer att bli långa tävlingsdagar och vi på SOFT är så tacksamma för att Almby ställer upp i den situation som råder. SOFT kommer att ta en aktiv roll för att hjälpa till att planera och coronasäkra arrangemanget, säger idrottschef Tomas Stenström.

- Det känns kul att få stå värd för ett SM igen. Vi hade tänkt genomföra sprinttävlingar i vår som vi tvingades ställa in på grund av pandemin. Att nu få chansen att använda dessa områden och samtidigt ge våra elitlöpare en SM-helg känns otroligt roligt, säger tävlingsledaren Lasse Lundberg i Almby IK

Det kommer löpande att komma mer information om tävlingen och inom en vecka kommer en första inbjudan att finnas på plats.

Inom en snar framtid hoppas SOFT kunna presentera den andra SM-helgen som planeras. Det handlar då om två skogsdistanser som ska avgöras den 19-20 september.

Observera att SOFT planerar de aktuella SM-tävlingarna utifrån rådande restriktioner. Skulle ytterligare restriktioner införas kan det påverka vår planering.

 

Skribent: Maria Kylborn
E-post: This is a mailto link

 


 

 

Almby IK Klädshop - beställ här

Postadress:
Almby IK
Ljungvägen 16
70221 Örebro

Besöksadress:
Ljungvägen 16
70221 Örebro

Kontakt:
Tel: +4619361080
E-post: This is a mailto link

Se all info