Hoppa till sidans innehåll

Stafettuttagning policy


Stafettuttagning policy för Almby IK´s barn- och ungdomsverksamhet

Deltagande i stafetter är en viktig del i vår ungdomsverksamheten där vi har så väl bredd som resultatmål. Deltagande i stafettsammanhang ska i första hand bidra till sportslig utveckling, lagkänsla och gemenskap.

Policy för laguttagning i ungdomsverksamhet:
Ambitionen för alla stafetter är att erbjuda alla som vill plats i något lag och att variera laguppställningarna så att ungdomarna erbjuds prova på att springa olika sträckor i laget.

Ålderskrav eller krav på flicka/pojke på viss sträcka kan för vissa stafetter påverka uttagning. 

Laguttagning sker i första hand av ledare för respektive träningsgrupp. Undantag för dubbelfajten och daladubbeln där löparna själva får hitta en lagkamrat att springa tillsammans med och det finns oftast även en löparpol att tillgå.

Vid tävlingar i distriktet strävar vi efter att sätta samman jämna lag och att delta med så många lag som möjligt i respektive klass. 

Vid tävling utanför distriktet kan toppning förekomma i klasserna HD13-14 och uppåt, ingen toppning upp till HD12 i enlighet med riksidrottsförbundet riktlinjer.

Vid toppning bygger lagsammansättningen på en helhetsbedömning utifrån löparnas kapacitet, sträckornas längd och svårighetsgrad. En toppning ska inte ske på bekostnad av att ytterligare ett lag inte kan delta.

Exempel på stafett där toppning kan bli aktuellt är Ungdomsstafetten vid 10MILA. Uttagning baseras då på resultat, svårighetsgrad (färgnivå) på sträckan, typ av sträcka (startsträcka, parallellsträcka, sista sträcka, längd, rak/gafflad, dag/natt).

Eventuella kombinationslag vid exempelvis U10mila ska i första hand kombineras med klubbar från vårt eget distrikt.

Återbud kan innebära att ursprungliga lag ändras med kort varsel:
Återbud dagar eller timmar innan tävlingen kan påverka laguttagningen med kort varsel. Även om vi alla känner oss nöjda med den första laguttagningen inför en stafett så kan lagen behöva ändras helt eller delvis. Ny strategi måste då snabbt hittas för att alla ska få möjlighet att springa. Här kan laguttagaren välja att göra om lagen så lite som möjligt och låta alla ladda för den sträcka de redan blivit uttagen eller välja att göra större förändringar.  

Sist men inte minst - vi ledare gör så gott vi kan med ambitionen att göra vårt bästa.

 

 

 

Uppdaterad: 02 APR 2018 11:57 Skribent: Yvonne Franzén
E-post: Adressen Gömd

 


 

 

Almby IK Klädshop - beställ här

Postadress:
Almby IK
Ljungvägen 16
70221 Örebro

Besöksadress:
Ljungvägen 16
70221 Örebro

Kontakt:
Tel: +4619361080
E-post: This is a mailto link

Se all info